Blogger
Image default
Vervoer en transport

Hoe bulk oude modelspoorbaan schoon te maken

Het schoonmaken van oude modelspoorbanen is een basisonderhoudstaak die vreselijk misgaat als het verkeerd wordt gedaan. Hier zijn enkele tips voor de beste spoorreiniging. Je wilt de juiste isopropylalcohol gebruiken, die snel verdampt zonder residu achter te laten. WD40 kan een oliefilm op je spoor achterlaten, die enige tijd kan duren om te verwijderen. Om een betere reiniging te krijgen, kunt je een oplossing gebruiken die speciaal voor dit doel is gemaakt.

Ten eerste kunt je een witte theedoek gebruiken om de netheid van je baan te controleren. Zorg ervoor dat de handdoek helemaal droog is en geen donkergrijze mest opneemt. Vervolgens kunt je een traditioneel stuk spoorrubber gebruiken om de modelspoorbaan schoon te maken. Om het grondiger te reinigen, moet je een zachte doek met isopropylalcohol gebruiken, die overtollige olie verwijdert.

Een schone doek is ook handig om het vuil van het modelspoor af te vegen. Als het een aanslag heeft, wrijf dan de baan ermee in om ze kwijt te raken. Dit voorkomt ook dat het gaat roesten. Je kunt zelfs een glasvezelstick gebruiken om hardnekkige vlekken eraf te schrapen. Gebruik voor het beste resultaat een pluisvrije doek met isopropylalcohol, die eventuele sporen van vuil verwijdert zonder te schuren.

Zodra je de baan hebt schoongemaakt, is het tijd om de railtops te polijsten. Verschillende methoden werken voor verschillende soorten vuil. Degenen met veel nikkelzilver spoor zullen de neiging hebben om veel vuil op te pikken van wielen en ander plastic en metaal. Het gebruik van locomotieven en verlichte voorwerpen kan er ook voor zorgen dat de rails bezoedelen. Het elektrolyse-effect treedt op wanneer verschillende metalen reageren. Als je een zwarte streep op de tracks opmerkt, is dat wat je moet doen.

Zodra de baan grondig is schoongemaakt, is het tijd om een laag witte azijn toe te voegen om roestvorming te voorkomen. Als de baan een dikke laag roest heeft, moet je een dunnere laag witte azijn aanbrengen. Spoel het vervolgens af met een vochtige doek. Daarna kunt je een nieuwe verflaag aanbrengen. De volgende stap in het reinigingsproces is om het aangetaste materiaal opnieuw aan te brengen met een spons op de baan.

Voordat je begint met het schoonmaken van je baan, moet je onthouden dat het belangrijk is om te voorkomen dat je deze beschadigt met zuur. Als je niet weet hoe je een Dremel moet gebruiken, krijg je waarschijnlijk een vervelende verrassing wanneer je de baan schoonmaakt. Het is immers de verkeerde tool voor de klus. Je hebt een zachte doek nodig om het mee af te vegen. Je wilt je track ook beschermen met hardcovers.

Bekijk ook onze modeltreinbanen blog