Blogger
Image default
Gezondheid

Behandeling hielspoor, wat doet de chiropractor?

Wat is hielspoor?

Hielspoor (spina calcanei) begint meestal met een pijnlijk stekend gevoel onder de voet, in de hiel. Bij hielspoor is de voet overbelast, waardoor er scheurtjes in de pezen zijn ontstaan. Het lichaam reageert op overbelasting door met kalk de pezen te ‘versterken’. Het gevolg van deze reactie is hielspoor.

 

Hielspoor wordt (mede)veroorzaakt door:

  • Aangeboren voetafwijkingen, zoals platvoeten.
  • Overbelasting door sporten.
  • Knellende schoenen.
  • langdurig stilstaan.
  • Leeftijd. Tussen het 40ste en 60ste jaar is er meer kans op hielspoor.
  • Overgewicht.

 
Het pijnlijke stijve gevoel in de voet is het ergst na een periode van rust, bijvoorbeeld na het slapen. Het is ook pijnlijk bij het lopen. Door deze pijn te compenseren, of ‘op te vangen’ kan er meer spanning op andere lichaamsdelen ontstaan, wat weer leidt tot andere pijnklachten.
Het is daarom van belang om op tijd aan een behandeling te beginnen.

 

Behandeling hielspoor

Hielspoor kan spontaan ontstaan, maar verdwijnt meestal niet spontaan. Er is een aantal manieren om zelf de pijn te verminderen en het herstel te bevorderen al voordat u naar de chiropractor gaat. 

Het herstel kunt u zelf ondersteunen door onder meer gewicht te verliezen, als u overgewicht heeft. Door gewichtsverlies zal de druk op de hiel afnemen. Ook door schoenen te dragen met een schokdempende zool en door speciale inlegzooltjes te gebruiken, kan de pijn verminderen. Aangezien hielspoor wordt veroorzaakt door overbelasting is rust nemen hierbij essentieel. Verder is het belangrijk om dagelijks rekoefeningen te doen.

 

Behandeling hielspoor door de chiropractor

De kennismaking met de chiropractor zal bestaan uit een aantal vragen over uw pijnklachten en uw algemene gezondheid. Meestal vindt hierna een neurologisch en orthopedisch onderzoek plaats. Als blijkt dat uw klachten daadwerkelijk door hielspoor worden veroorzaakt, zal de chiropractor samen met u een behandelplan opstellen.

De chiropractische behandelingen die bij hielspoor worden toegepast bestaan onder meer uit frictietechnieken. Bij frictietechnieken wordt de enkel gemanipuleerd, zodat het enkelgewricht weer vrij en pijnloos kan bewegen. De spieren in en kuit en voet worden ook behandeld. Door de behandeling aan voet- en kuitspieren neemt de spanning van de peesplaat af. U zult lichamelijke oefeningen meekrijgen om ook thuis aan uw herstel te werken.