Blogger
Image default
Zakelijk

Een persoonlijkheidstest gebruiken bij werving en selectie

Het vinden van de juiste kandidaat voor een bepaalde functie is een hele uitdaging. Door gebruik te maken van moderne technieken om kandidaten te screenen, beoordelen en te selecteren kan de juiste kandidaat worden aangenomen. Een persoonlijkheidstest zorgt voor meer inzicht in de persoonlijkheid en competenties van werknemers en sollicitanten.

Persoonlijkheid als voorspeller van succes op het werk

Van ‘persoonlijkheid’ is wetenschappelijk bewezen dat het een goede voorspeller is van de prestaties op het werk. Het afnemen van een persoonlijkheidstest of een capaciteitentest bij een kandidaat heeft dan ook een aantal voordelen. Met een test kan een recruiter beter inschatten of een kandidaat geschikt is voor de functie, maar ook of kandidaat en bedrijf bij elkaar passen.

Een test is objectief en dus betrouwbaarder dan andere manieren om informatie over kandidaten te krijgen. Een persoonlijkheidstest, zoals bijvoorbeeld de Big Five’, de 16 Jung Types en het 4-kleuren model bieden een op wetenschappelijk gebaseerd inzicht dat antwoord geeft hoe de persoonlijkheid van een kandidaat het gedrag op de werkvloer zal beïnvloeden.

Als werkgever zul je beter begrijpen hoe de ene kandidaat zich verhoud tot de andere en hoe een kandidaat zal omgaan met problemen en emoties op het werk.

Het inzetten van een persoonlijkheidstest zorgt voor een beter recruitment proces

Wanneer je de persoonlijkheidstest al in een vroege fase in het recruitmentproces in zet, zal het selectieproces efficiënter verlopen. Het afnemen van een persoonlijkheidstest of capaciteitentest bij een kandidaat zal in combinatie met interviews inzicht bieden om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.

Voor een gezond personeelsbestand

Net zo belangrijk als dat het aannemen van de juiste kandidaat is, is het ook voor bedrijven van belang om talentvolle medewerkers binnen het bedrijf te houden en zo het verloop te verminderen. Met een persoonlijkheidstest kunt je op een efficiënte manier beoordelen of een kandidaat past bij de bedrijfscultuur en deze ook voor langere tijd binnen de functie zal blijven.

Er zijn veel factoren die bepalen of een kandidaat geschikt is. Wil een kandidaat blijven doorleren en ontwikkelen? Heeft deze voldoende motivatie? Is een kandidaat wel een teamspeler? En dan zijn er ook nog de cognitieve vaardigheden die nodig zijn om goed te kunnen presteren in een bepaalde functie. In een face-to-face-interview kan het moeilijk zijn om op al dat soort factoren te screenen.

Een werknemer die niet geschikt is voor de baan zal uiteindelijk ondermaats presteren en daardoor mogelijk ook eerder vertrekken. In de huidige tijd kan het zoeken van vervanging tijdrovend en duur zijn. Door gebruik te maken van een persoonlijkheidstest of capaciteitentest kun je de kosten voor werving en selectie, maar ook de kosten voor het trainen van personeel verlagen omdat je erop kunt vertrouwen dat de mensen die je aanneemt geschikt zijn voor de baan.