Blogger
Image default
Financieel

Transitievergoeding berekenen

Wanneer je als werknemer ontslagen wordt heb je recht op een vergoeding. Dit wordt ook wel de transitievergoeding genoemd. Deze transitievergoeding kun je berekenen door het aantal dienstjaren met je maandsalaris te vermenigvuldigen. Daarnaast moet ook het vakantiegeld waar je recht op had worden meegenomen in de berekening. Omdat dit een stuk lastigere is om te berekenen kun je op de website van Werkcontact de precieze transitievergoeding berekenen.

Soms worden er overigens hogere bedragen als transitievergoeding uitgekeerd. Vaak is dat het resultaat van stevig onderhandelen tussen juristen van de werkgever en van de werknemer. Ook kan er nog altijd een ontslag via de kantonrechter plaatsvinden. Ook dan zijn de bedragen die als transitievergoeding worden uitgekeerd vaak aanzienlijk hoger.  

Het uitkeren van de transitievergoeding

De werkgever is verplicht om de ontslagen werknemer binnen 1 maand na afloop van het dienstverband de transitievergoeding uit te keren. Wanneer de werkgever verzuimt en de transitievergoeding niet op tijd overmaakt geldt er een extra vergoeding in de vorm van wettelijke rente die bij het bedrag moet worden opgeteld.

Waar mag ik de transitievergoeding aan besteden?

De transitievergoeding wordt bruto berekend en meestal netto uitgekeerd. Afhankelijk van je salaris wordt er dus nog een groot bedrag aan belasting van afgetrokken. Het bedrag wat overblijft is in principe bedoeld om begeleiding richting een nieuwe baan (ook wel outplacement genoemd), scholing of loopbaanadvies mee in te kopen. Soms is het bedrag aan transitievergoeding hiervoor niet toereikend en kan de werknemer een gedeelte zelf betalen. Andersom geldt hetzelfde: wanneer er geld over is kan de werknemer dit vrij besteden aan andere zaken. Overigens is de werknemer niet verplicht er zelf outplacement voor in te kopen. In de wet staat immers nergens dat hij dit daadwerkelijk moe doen.

Werkcontact is een outplacementbureau uit Amsterdam en heeft diverse nevenlocaties door heel Nederland.

 

https://www.outplacementbureau.nl/transitievergoeding-berekenen/