Blogger
Image default
Internet

Hoe verwijder je een bericht van internet of facebook?

Internet raakt steeds verder met onze samenleving verweven. Iedere dag worden honderden berichten op het internet gezet via Facebook, Twitter, blogs, en andere websites. Op internet kan iedereen die wat te zeggen heeft dat aan de hele wereld vertellen.

Die vrijheid heeft ook een nadeel. Kwaadwillende kunnen heel eenvoudig laster of smaad online zetten. Een negatief bericht op internet over iemand is binnen 10 minuten geplaatst en kan grote schade veroorzaken, vooral als de naam van het slachtoffer bij het bericht staat. Het verschijnt vaak binnen enkele dagen in de zoekresultaten en is dan voor iedereen zichtbaar die naar de naam van het slachtoffer zoekt. Nu het tegenwoordig gebruikelijk is om iemand even te googlen voor je hem spreekt kan dat een hele verkeerde indruk achterlaten.

u wilt zo’n bericht dus het liefst zo snel mogelijk van het internet verwijderen. Dat is niet altijd even eenvoudig. Bij het verwijderen van een dergelijk bericht zal er altijd een afweging worden gemaakt tussen Uw belang om het bericht te verwijderen en het recht om zich te uiten van diegene die het bericht online geplaatst heeft.

Bewijs verzamelen en digitale opsporing

De eerste stap is het verzamelen van bewijs. u wilt immers aan te tonen dat het bericht dat u verwijderd wilt zien onrechtmatig is (=een inbreuk op uw recht). Bewijs kan vaak eenvoudig worden vergaard door het maken van een screenshot. Ook kan het prettig zijn om de identiteit van de dader te kennen. U kunt de identiteit van de dader achterhalen via digitale opsporing.

Manieren om een bericht te verwijderen van internet

Nu u bewijs heeft en de identiteit van de dader kent kunt u het bericht laten verwijderen. Er zijn grofweg 4 manieren om dit te bereiken, afhankelijk van Uw situatie.

  1. Verzoek de dader vriendelijk om het bericht te verwijderen: dit werkt indien u de identiteit van de dader kent en indien de dader geen slechte bedoelingen heeft.
  2. Notice & Takedown verzoek: verzoek de provider om het bericht te verwijderen. Indiende provider dat weigert kan deze aansprakelijk worden gehouden op grond van artikel 196c BW.
  3. Civielrechtelijke stappen: u kunt de dader voor de rechter dagen om deze te dwingen het bericht te verwijderen. Uiteraard kan ook de provider op deze manier worden gedwongen indien deze weigert aan het notice & takedown verzoek te voldoen.
  4. Aangifte: Smaad, laster, bedrieging en belediging zijn strafbaar en u kunt daarom aangifte doen. De politie is helaas niet in staat om alle gevallen aan te pakken maar indien het echt om ernstige gevallen gaat, bijvoorbeeld bedreiging is aangifte doen een goede oplossing.

Het verwijderen van een bericht op internet is niet eenvoudig maar het kan wel. Lexxit kan U uitstekend helpen bij het verwijderen van berichten van internet en Facebook.

Voor meer info : http://lexx-it.nl