Blogger
Image default
Gezondheid

Gezond leven

Eet voldoende vitaminen en mineralen, ook op werk, dan blijf je gezond en sterk is een sterke spreuk die van mijn moeder afkomstig is. Hij zou zo op een tegeltje in onze huiskamer passen, want er is natuurlijk geen woord van gelogen. Het is dan ook algemeen bekend dat vitaminen en mineralen erg goed zijn, maar welke soorten vitaminen bestaan er precies en wat doen ze met je?

Vitamine A: Deze vitamine kan je terugvinden in dierlijke producten zoals vlees en vis. Verder maakt ook ons eigen lichaam de stof aan. Retinol is de oorspronkelijke benaming van vitamine A en de stof caroteen is benodigd om deze vitamine A aan te maken. De vitamine speelt een grote rol bij de bescherming en aanmaak van onze huidcellen. Verder zorgt de vitamine ook er voor dat ons pigment wordt aangemaakt, wil je dus bruin worden zorg dat je vitamine A voorraad op peil is.

Vitamine B: vitamine B is zelf geen vitamine maar een verzameling van een groep vitamines. Ze hebben allemaal min of meer gemeen dat ze een rol spelen in ons zenuwstelsel, maar hebben ook allemaal specifieke eigenschappen. Zo is het bijvoorbeeld zo dat Vitamine B6 die onder andere helpt bij de productie van serotonine of Vitamine B12 die ons zenuwstelsel sterk en krachtig houd.

Vitamine C: deze stof wordt ook wel ascorbinezuur genoemd en is waarschijnlijk een van de bekendste vitaminen. Vitamine C is veel te vinden in verschillende fruitsoorten zoals bijvoorbeeld sinaasappels of bessen, maar ook koolachtige groenten zijn rijk aan vitamine C. Ascorbinezuur zorgt voor de vorming van bindweefsel en ondersteund onze weerstand.

Vitamine D: Een vitamine die kan worden aangemaakt door ons eigen lichaam. Dit gebeurt onder de invloed van zonlicht, als je dus veel binnen zit of als je in een donker gebied woont kan je dus gemakkelijk een tekort van deze stof opbouwen. De stof regelt de niveaus van calcium en fosfaat in ons lichaam, remt de vrijgifte van bepaalde hormonen en beïnvloed ons immuunsysteem.

Voor meer info : http://www.topvitamins.nl/