Blogger
Image default
Bedrijven

Keerwanden

Wat zijn keerwanden?

In de bouw komen ze steeds vaker voor: de zogenaamde keermuren of keerwanden. Dit zijn voor geproduceerde wanden, vaak van gewapend beton gemaakt, die ingezet kunnen worden als draagmuren bij allerlei projecten. Ze worden ingezet om grond of water te keren: tegen te houden. De keerwanden worden vaak naast elkaar geplaatst zodat er een grote muur ontstaat met een behoorlijk draagvermogen. De wanden kunnen voor van alles en nog wat gebruikt worden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het maken van kelders, het aanbrengen van solide funderingen, het aanleggen van kademuren en ook voor toepassingen die te maken hebben met opslag. Een keerwand functioneert doordat hij een brede voet heeft en zo een grote standzekerheid bereikt. Een deel van het benodigde gewicht om de keerwanden te laten functioneren wordt geleverd door de grond die op de fundatieplaat van deze keerwanden ligt: er hoeft op deze manier beduidend minder materiaal gebruikt te worden. Projectontwikkelaars en architecten gebruiken deze keerwanden tegenwoordig vaak in openbare ruimtes en woonwijken om een soort moderne infrastructuur te maken. Zoals uitgelegd is zijn de keerwanden erg functioneel en tegelijkertijd ook esthetisch verantwoord. We bespreken graag een aantal praktische toepassingen van keerwanden.

Keerwanden in de praktijk: voorbeelden van toepassingen

 • Keerwanden kunnen handig zijn wanneer je kleine of grote niveauverschillen wilt oplossen. Je kunt denken aan hellingbanen en parkeergarages: de verschillende niveaus kun je ondersteunen door keerwanden in te zetten.
 • Om lichtschachten te ondersteunen kunnen keermuren ook goed gebruikt worden.
 • Wanneer er geluidsschermen langs autowegen worden geplaatst, of perronelementen in stations, dan worden er ook vaak keerwanden gebruikt.
 • Opslagcapaciteit creëren: denk bijvoorbeeld aan het opslaan van grote hoeveelheden grind of zand.
 • Of een wat groter voorbeeld van opslagcapaciteit: je kunt met keerwanden hele opslagsystemen zoals gemeentewerven creëren.

Deze wanden zijn dus, zoals hierboven is gedemonstreerd, voor allerlei toepassingen handig. Bij Sim BV kunt u deze keerwanden apart kopen, maar wij bieden ook totaalpakketten. Als u daar voor kiest krijgt u wanden en betonplaten met dezelfde dikte als de dikte van de voet van de keerwanden: op deze manier zijn de wanden en platen makkelijk en dus ook snel te plaatsen.

Een aantal soorten keerwanden

Sim BV biedt u verschillende soorten keerwanden. Hier een opsomming.

 • De architectonische LGX(X) keermuren. Het zijn betonnen elementen en ze zijn op de zicht zijde bekisting glad afgewerkt. Deze wanden zijn de ideale basis voor een afwerking in combinatie met wat andere materialen, natuursteen bijvoorbeeld. Wat wij aanbieden aan architectonische keerwanden kan ook nog uitgebreid worden met een extra coating aan de zichtzijde.
 • LX(X) keermuren. Hiervan is de rugzijde industrieel gebezemd. Deze wanden zijn de ideale basis voor allerlei grondkeringen. Het behoort tot de mogelijkheden om deze wanden architectonisch af te werken met een uitgewassen grindstructuur.
 • LX(X)Z keermuren: Wanneer belastingen zwaarder worden kunt u dit soort wanden vaak het beste gebruiken: de hiel van de wanden zorgt voor extra stabiliteit. De hiel is ook handig wanneer u de wand wil afwerken met metselwerk of met materialen zoals natuursteen en baksteen: deze hiel is dan een extra fundering.
 • TX(X) keermuren: Als er aan beide kanten van de muur opslag plaatsvindt dan kunt u dit type wand het beste gebruiken. Als u bijvoorbeeld allerlei opslagvakken wilt creëren is dit materiaal handig.
 • UXX keermuren: deze wanden zijn speciaal ontworpen voor dubbelkerende toepassingen. Net als de TX(X) muren zijn deze wanden dus erg geschikt om te gebruiken als er aan twee kanten van de muur opslag plaatsvindt. Een extra handige eigenschap van dit type muur is dat men het hemelwater makkelijk af kan voeren.
 • In assortiment zijn ook diverse hoekoplossingen opgenomen: natuurlijk handig aangezien in elk project wel een hoek zit. Het gaat om elementen in een hoek van 90 graden.

Zoals u ziet is er dus genoeg keus en vindt u gemakkelijk het juiste materiaal voor uw bouwproject.

Afgelopen zomer werd er in mijn geboortedorp voor het eerst een parkeergarage gebouwd. Het centrum van het dorp was nogal volgebouwd en daarom vond de gemeenteraad het tijd worden voor een hedendaagse oplossing: auto’s moesten kunnen parkeren in het centrum van het dorp en daarom was er maar één oplossing, het bouwen van een parkeergarage. Zoals bij zoveel ondergrondse meervloerige parkeergarages werden er keermuren gebruikt tijdens de bouw, en dat bleek eigenlijk heel simpel te werken. De aannemer hoefde niet moeilijk te doen en gewapend beton terplekke te gieten, nee er kwam gewoon een grote vrachtwagen langs die ons verschillende voor geproduceerde betonplaten en keermuren bracht: een ideale snelle oplossing. Dat de bouw van de garage een beetje snel ging was dan ook wel gewenst, de enige Action in mijn heimat was gesloten, een ramp voor vele mensen. Ook leed de plaatselijke supermarkt er enorm onder: onhandig genoeg was de bouw aan het einde van het jaar gestart, en een week voor kerst was de parkeergarage nog steeds niet klaar! De supermarkt liep ontzettend veel omzet mis door de vertraging die de aannemer opliep. Vanaf het moment dat de keermuren werden gebracht ging het echter best in een hoog tempo, de bouw. De aannemer voelde zich schuldig en had ook wat extra personeel ingezet om de klus snel en goed te klaren. Nu de garage eindelijk open is, is iedereen in het dorp er wel blij mee: er lijkt opeens veel meer ruimte te zijn in het kleine stadje. Je ijkt minder tegen on charmante auto’s aan dan voorheen het geval was.

Voor meer info : http://simbv.nl/infra/keerwanden